(zatvori)

Trudnoća iz ugla jednog tate: Izvinavajte se i kada niste krivi!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Otac sam troje mališana, i svaka trudnoća je bila drugačije iskustvo.

Najmlađi sam u svojoj porodici, tako da je moja žena prva trudnica sa kojom sam živio. Osjećao sam se potpuno nespremno za sve to, posebno zato što je trudnoća nešto što se dešava od početka ljudske vrste. Osjećao sam se kao da bi trebalo da znam više.

Evo nekoliko stvari koje vjerovatno mnogi muškarci ne znaju o trudnoći:

1. Trudnice mnogo plaču

Kada je Mel bila trudna sa našim prvim djetetom, pitao sam je da zalije novogodišnju jelku, a ona je počela da plače. “Zar ne shvataš koliko sam umorna?” rekla je. Onda me je nazvala kretenom. Milion puta sam u filmovima vidio kako trudnice potpuno gube kontrolu nad svojim emocijama, i bilo mi je smiješno. Međutim, kada sam se susreo sa tim shvatio sam da nije baš tako.

Naravno da sam se iznervirao. Ali dati ću vam jedan savjet: ako se zadesite u ovakvoj situaciji, samo se izvinite i zalijte prokleto drvo. Zapravo, izvinjavanje bi trebalo da bude dio vaše svakodnevnice. Tokom prve trudnoće, moja žena je plakala zbog svega: banka je zatvorena, nismo imali još mnogo goriva u kolima, pojeo sam posljednji čips, ali trudnice stalno plaču i to je potpuno normlano.

Tek sam za vrijeme druge trudnoće shvatio da je moj posao da je podržavam dok se bori sa emocijama tokom ovog perioda. Da budem razuman čak i kada je ona potpuno iracionalna. Izvinjavajte se, čak i kada niste krivi. Budite puni razumjevanja. I mnogo grlite svoju ženu.

2. Trudnice mnogo pričaju o vršenju veće nužde tokom porođaja

Izgleda da je jedan od najvećih trudničkih strahova baš ovo. Žene priznaju da im se to dešavalo, i kako su prešle preko toga, a svaka žena koja je prvi put trudna samo preblijedi na pomen cijele te situacije.

Kao muškarcu, nikad mi nije palo na pamet da se ovo može desiti. Ali kada sam malo bolje razmislio, pritisak tokom guranja je veliki, i ima smisla što bi to moglo da se desi. Ali mislio sam da je najsramotniji dio trudnoće to što treba biti go pred svim tim ljudima, i pritom gurati bebu.

Savjet: Nemojte ni slučajno da se šalite na ovu temu, ali potvrdite svojoj ženi da ćete je voljeti iako se to desi. A ako se desi, ne spominjite.. nikad nikome!

3. Trudnoća mijenja žensko tijelo na sve moguće načine

Očekivao sam da joj stomak poraste. Ali nisam znao da će sva oteći, od vrata do članaka. Čak su joj i prsti na rukama postali obliji. Pred kraj trudnoće, pojavile su joj se crvene fleke na tijelu i strije na stomaku i grudima. Budite spremni na ovakve promjene i nemojte da komentarišete ni jednu od njih. Ne zbijajte šale na račun toga što su joj članci veličine panjeva, ne pravite apsolutno nikakva poređenja i nemojte da učinite da se osjeća loše zbog toga kako izgleda.

Vaš posao je da učinite da ona shvati da je uprkos tim promjenama i dalje lijepa i da cijenite to što radi.

4. Za se*s sa trudnicom potrebno je strpljenja i domišljatosti

Nisam imao predstavu koliko će nam se se*s promjeniti. Nije da nismo imali se*s, ili da ona nije htjela. Zapravo je nekad htjela više. Ali stvari su se mijenjale sa svaka tri mjeseca. Neki pokreti koji su prije bili prijatni, nisu više. Više smo razgovarali tokom se*sa, kao dvoje tinejdžera koji pokušavaju da shvate kako se*s funcioniše. Trebalo je vremena i mnogo, baš mnogo komunikacije. Bilo je dobro, ali je bilo drugačije i trebalo je planirati.

Zaustavite se malo, razmislite dobro o tome kroz kakve promjene sve ona prolazi i prihvatite ih, jer su samo privremene.

5. Porođaj je zastrašujući

Ljudi često pričaju o čudu koje je porođaj, ali u stvarnosti, bar za mene, on je bio zastrašujuć. Neću da vam otkrijem kraj, ali vjerujte mi, ako vam lako postane muka, kao meni, samo nemojte da gledate. Umjesto toga, pribijte se uz majku vašeg djeteta, držite je za ruku i podržavajte je.

U svakom slučaju, prolazak kroz ove tri trudnoće sa njom mi je dao veliko poštovanje prema Mel, a i svim ostalim majkama. Trudnoću i dalje ne razumijem u potpunosti, ali razumijem je dovoljno da znam da je treba poštovati i čuvati. Moj savjet je da kada vas trudna žena pošalje u tri ujutru po pljeskavicu, sjetite se da ona prolazi kroz nešto specijalno i teško u isto vrijeme, i da je vaš posao da uradite sve što je u vašoj mogućnosti kako bi njoj bilo prijatno.

(Ženski.ba)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.