(zatvori)

PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA: Ove države platit će vam da dođete i dati vam BESPLATNU STOKU, ZEMLJU, STIPENDIJE…

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Od propalih velegrada, do gradića od samo pedesetak stanovnika, svi oni žele da bilo ko dođe da živi.

Ako želite promjenu ritma i dosadila vam je monotonija vašeg grada, zašto se ne odselite? Naravno, preseljenje je stresno i skupo, ali postoje i neka mesta koja će vam čak i platiti da se kod njih preselite.

1. Aljaska

Volite tamne zime i mnoštvo golog tla? Preselite se na prekrasnu Aljasku. Zbog klime i udaljenosti, Aljaska sa zadovoljstvom podstiče građane da se dosele. Svaki stanovnik Aljaske dobija 2.000 dolara samo zato što živi tamo. Čak i novorođenčad dobijaju tu svotu novca. Stoga, ako vam se sviđaju planine, lednici, ribarstvo i ljeta koja ne prelaze 18 stepena Celzijusa, razmislite o životu na sjeveru.

2. New Haven, Connecticut

Kad razmislite o univerzitetu Jejl, zamišljate bogate bijelce kako raspravljaju o aktuelnoj politici u sobama za sastanke brojnih tajnih društava. Međutim, stvarnost je malo drugačija. New Haven, dom uglednog sveučilišta, ima problema sa zločinima i nedavno je bio drugi najopasniji grad srednje veličine u SAD-u. Zbog toga grad nudi 10.000 dolara beskamatne pozajmice za kupovinu prve nekretnine, a ako živite duže od pet godina, istu pozajmicu će vam oprostiti.

Možete dobiti 30.000 dolara za energetsku obnovu nekretnine, a ako živite duže od 10 godina, ni tu pozajmicu ne morate vraćati. Čak i srednjoškolcima koji imaju dobre ocjene nude školovanje u bilo kojoj školi unutar Connecticut.

3. Baltimor

Još jedan grad koji ima problema sa kriminalom je Baltimor. Proglašen je sedmim najopasnijim gradom u SAD, a postao je slavan i po brutalnoj seriji Žica. Potencijalnim doseljenicima nude 5.000 dolara za kupovinu nekretnine, a ako želite kupiti napuštenu kuću, bilo gdje u gradu, nude 10.000 dolara.

4. Detroit

Svi već znaju da je Detroit grad duhova, barem ako ste pogledali bilo koji spot za Eminemovu pjesmu. Lajv Dauntoun program je koji omogućuje ljudima da kupuju nekretnine u centru grada. Ako kupujete nekretninu, dobićete 20.000 dolara zajma kog, pod određenim uslovima, nećete morati da vrati. Čak i zakupci dobijaju neke olakšice, pa tako dobiju 2.000 dolara za prvu godinu najma i po 1.000 dolara za svaku iduću.

5. Većina Kansasa

“Toto, mislim da nismo više u Kansasu”, rekla je Doroti iz knjige Čarobnjak iz Oza. Sličnu izjavu su ponavljali brojni bivši stanovnici te savezne države i oni to sada žele da promjene. Grad Linkoln dat će vam, potpuno besplatno, komad zemlje za gradnju porodične kuće. Ali država nudi i porezne olakšice ili otplatu studentskih kredita, samo se trebate odlučiti da žive u ruralnom dijelu države.

6. Pajpstone, Manitoba

Nije samo Amerika očajna zbog nedostatka stanovnika. Čak i Kanada ima problema sa odlivom stanovnika i zbog toga Pipestone u Manitobi nudi zemljište. Istini za volju, zemljište nije besplatno, ali predujam od 1.000 dolara rezerviše zemlju, a kupovina je samo dodatnih 10 dolara. Osim toga, ako se odlučite na pokretanje vlastitog biznisa, nude 32.000 kanadskih dolara podsticaja.

7. Ostrvo Matsujker, Tasmania

Ako volite da budete sami, ali vam ne odgovaraju sjeverne klimatske prilike, razmislite o južnim vremenskim prilikama. Ostrvo Matsjuker, nedaleko od južne obale Tasmanije, svake godine traži par volontera koji će živjeti mjesecima u potpunoj samoći. Volonteri moraju podnositi redovne izveštaje o vremenu, održavati svjetionik i jednostavno pripaziti na infrastrukturu.

8. Ostrvo Pitkairn u Južnom Pacifiku

Jedno od najudaljenijih ostrva na svijetu, samo pedesetak stanovnika. To je, ukratko, Pitkairn. Zbog tako malo stanovnika, samo žele privući nove ljude i zbog toga nude zemljište samo da dođete. Uprkos tako primamljivoj ponudi, do sad je samo jedna osoba prihvatila i došla na ostrvo. Možda zato što imaju samo jednu radnju koja radi tri dana u nedjelji i sve se mora da se naručuje se Novog Zelanda svaka tri mjeseca. (Novi.ba/Kurir.rs)

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.