(zatvori)

Zašto su dugmadi na ženskoj odjeći lijevo, a na muškoj desno?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jeste li ikada razmišljali zašto su dugmadi na muškim i ženskim kaputima zašiveni na različitim stranama? To nije slučajno.

Usprkos znatnom društvenom napretku i danas, kao i nekada, postoje razlike između spolova, pa čak i u modi: muškarce i žene razdvaja nešto – premda je primjetan porast uniseks-kolekcija.
Naime, to je maleni detalj koji možemo često primijetiti na košuljama i bluzama: ženske bluze imaju često dugme lijevo, a muške košulje desno.

 | Autor: Thinkstock

Zašto je to tako?!

Dakle, pitali smo modne stručnjake koji su pak morali malo kopati po arhivama. Modna savjetnica Sonja Grau kaže: „Nekada davno su žene bluze ‘vezale’, odnosno nije bilo gumba. Odjeću s gumbima mogle su si priuštiti tek imućnije žene, ili one na visokim društvenim položajima. Naravno, te se dame nisu same odijevale, nego su to činile sluškinje ili sobarice. A kako bi njima bilo lakše odijevati svoje poslodavkinje, držale su odjeću lijevom rukom, a desnom su zakopčavale gumbe.“

Muškarci su svoje oružje nosili na lijevoj strani, a gumbe desno – kako kod uzimanja oružja ne bi zapinjali na odjeći, objašnjava stručnjakinja. „Gumbi na lijevoj strani su u borbi za život mogli biti prepreka“. Međutim, savjetnica nagađa da su možda žene „dobile“ lijevu stranu zato jer je desna već bila zauzeta od muškaraca!

„Danas se mnoge tvrtke ne drže tog starog običaja i razdvajanja na muški i ženski način kopčanja“, dodaje modna stručnjakinja.

(24sata.hr)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.