(zatvori)

“Pitate me zašto smo otišli – pa, ljudi, jeste li vi normalni?”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jednom hrvatskom gastarbajteru palo je na pamet da počne da snima video blogove, iliti vlogove, u kojima opisuje kako izgleda preseljenje i život u Njemačkoj, dajući konkretna uputstva za nabavljanje radne dozvole i vize, iznajmljivanje stana i sve drugo što je potrebno za “pristojan život van granica”.

I onda ga neko pita zašto je uopšte otišao u Njemačku. Zapravo, kaže da je dobio puno poruka sa tim pitanjem, pa je odlučio da tema njegovog novog vloga bude “Zašto smo otišli i zašto odlazimo”.

Posebno mu je, kaže, upečatljiva bila poruka sa pitanjem zašto tjera ljude da odlaze van zemlje.

“Pa ljudi, jeste li vi normalni? Ko to piše? Pa ne možeš čovjeka natjerati da ode ako mu je negdje dobro. Ja iz dobroga ne odlazim, nikada…”, objasnio je, a onda su riječi same nastavile da se nižu.

“Znate li vi, gospodo, da je ovdje nebo iste boje. Plavo sa bijelim kad je sunčano, sivo kada pada kiša. Trava je zelena, ali nije zelenija od one u mom dvorištu. Ista je. Nisam ovdje zbog neba ili trave. Znate li vi, gospodo, da ovdje radimo i da smo plaćeni za naš pošteni rad. Idemo sa svojom djecom, idemo na godišnje odmore, ponekad se i u restoranu nešto pojede. Ne prebiremo sitno po džepovima da bismo otišli na kafu ili na pivo. Živi se i radi normalno… Niko nam ne viri preko plota da bi saznao što se to kod mene događa. Nikog ne zanimaš dok radiš i živiš pošteno. Možda najbitnije, nema ustaša, četnika ni balija, pa zato i idemo naprijed”, kaže on, a dežurnim kritičarima savjetuje: “Vi koji sve znate o Njemačkoj, nemojte ljudima govoriti koliko se tu radi, nemoj, majke ti. Ne radi se po cijeli dan. Radio sam tri puta više u Hrvatskoj, samo ne znam za šta sam radio”.

Njegov video izazvao je dosta pažnje u regionu, Youtube je dobio novu zvijezdu u najavi, a gastarbajteri novog glasnogovornika, spremnog da svakom “objasni šta mu nije jasno”.

(Noizz.rs)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.