(zatvori)

Ispovijest Sarajke: Udata sam za Arapa, druga sam mu žena; moj muž je duša od čovjeka!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pred vama je ispovijest Bosanke (36): Udata sam za Arapa, druga sam mu žena. Ovako izgleda naš brak.

„Pristala sam svjesno na takvu vrstu braka. Vjenčani smo pred Allahom“, kaže Sarajka. U Islamskoj zajednici u BiH navode da nemaju podataka o ovoj pojavi.

Ukoliko bi eventualno neko obavio takvo vjenčanje, bio bi disciplinski odgovoran, jer bi to značilo kršenje procedura koje postoje unutar Islamske zajednice.

Naime, prije obavljanja šerijatskog, u BiH je potrebno obaviti opštinsko venčanje, koje se radi u skladu sa Porodičnim zakonom. Prema tom zakonu, nije moguća poligamija – da jedan muž ima više od jedne supruge.

Pristajući na brak sa Arapom, Sarajka je, kako kaže, bila svjesna da muž neće s njom biti svaki dan. Pojašnjava da on dolazi u BiH skoro svaki mjesec, i to zavisi o obimu posla koji radi u svojoj državi ili u BiH.

„Što se tiče mog muža, on je jedna duša od čovjeka. Svaki dan se čujemo i vidimo preko tih videopoziva. Meni ne nedostaje tih lijepih reči i upućivanja poljubaca“, priča Sarajka, ističući da je u potpunosti osjetila njegovo poštovanje i ljubav.

Prema riječima Sarajke, vrijeme dok joj muž nije u BiH koristi da bude s djecom, odmori se psihički i jednostavno „za sebe“.

Ženama koje se udaju za Arape ona savjetuje da moraju prihvatiti da im muževi neće biti tu konstantno, jer su već oženjeni, imaju djecu i posao u drugim državama.

„Ako je žena pristala da dijeli muža s drugom ženom, mora prihvatiti uslove koje nosi takav brak“, napominje ona.

Prilikom sklapanja braka sa Arapom, Sarajka je dobila mehr (određena imovina ili iznos koji suprug daje ako dođe do razvoda).

Uz to, naglašava, svaki joj mjesec daje određeni iznos kako bi mogla izdržavati sebe i djecu, kao i za druge troškove.

Ona tvrdi da poznaje još dvadesetak žena koje su postale druge, a jedna i treća žena Arapu.“Pretežno, oni traže žene koje su razvedene i imaju djecu, da im obezbijede neku budućnost. Njima nije u interesu da imaju djecu s tim ženama, mada ima i takvih slučajeva“, kaže ona.

(kurir.rs)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.