(zatvori)

Ispovijest Bosanke koja je otišla da radi kod naše žene u SAD: Našla me je na Facebook-u, a onda je počeo pakao…

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Gospođa Alma Zildžo Trebinčević, američka državljanka bosanskog porijekla, samo je jedna od velikog broja građana bivše Jugoslavije koji su utočiste poslije rata pronašli u SAD. Ova biznismenka vlasnica je restorana CT European Cafe & Grill u mjestu Cameron Park DR (Kalifornija), piše “Doznajemo“.

Prema tvrdnjama naše sagovornice, gospođa Zildžo Trebinčević, pored Meksikanaca, zapošljava i građane iz rodnog kraja i šire, koji u SAD dolaze na osnovu turističkih viza.

MIZERNA SATNICA:  Za rad u kuhinji restorana (pranje suđa, čišćenje stolova i slično) isplaćuje ih nepuna tri dolara po satu, tj. oko 800 dolara mjesečno, zavisno od dogovora, iako je startna satnica za taj posao u državi Kalifornija 10 dolara.

Važno je napomenuti da radnici uglavnom stanuju kod nje i obavljaju i sve kućne poslove, kada imaju jedan slobodan dan u sedmici, takođe, rade od otvaranja do zatvaranja restorana, a ne osam sati dnevno, tj. četrdeset sati sedmično.

Brčanka Cvjeta Tomasković, prema svojoj priči, otišla je raditi kod Zildžo Trebinčević, i vratila se u BiH, navodno izvarana, ali i vidno narušenog zdravlja – uz to bez ijednog dolara u džepu!?

RADNICE NALAZI PREKO FACEBOOKA: Naime, gospođa Zildžo Trebinčević ima staru majku B.T., kojoj je neophodna 24 sata tuđa njega. U svrhu brige o majci novac dobiva od države Californija, a takođe na osnovu turističkih viza za taj dio posla pribavlja žene iz BiH, uglavnom iz rodnog kraja Brčko, koje pronalazi putem društvene mreže Facebook.

Penzionerka Cvjeta Tomasković, da dotičnoj čuva majku, za kako kaže dogovorenih 1.000 dolara mjesečno, u Cameron Park DR Californija stigla je krajem šestog mjeseca. Na njenu nesreću, na prema njenim tvrdnjama staroj i dotrajaloj terasi, u dvorištu gospođe Zildžo Trebinčević slomila je nogu.

– Bila sam sama kući u dvorištu kada se to desilo, tako da sam nakon loma, ležala ne sjećam se koliko dugo. Onda su me našli njen muž i još jedan radnik Bosanac, što živi i i radi kod nje u restoranu, i odvezli na hitnu u bolnicu, gdje su slagali moje prezime i da me ne poznaju, te da su me našli na ulici. U jedan sat poslije pola noći, doktori su me nakon ukazane prve pomoći i uputnice za bolnicu, uz pomoć policije vratili Alminoj kući, gdje sam, iako sam bila zbog teške povrede noge hitno upućena na operaciju u bolnicu, ležala osam dana, i dva dana u kući Alminog brata, nakon čega sam avionom poslana za Beograd. Pošto nisam odmah operisana, dobila sam zatrovanje i moja nesreća se iskomplikovala, a o podnošenju bolova i svim patnjama koje sam preživjela, dok nisam stigla do bolnice u Brčko teško mi je i govoriti, kroz suze svoje bolno iskustvo nam prenosi Cvjeta.

KOVERTA: No, ovdje priči nije kraj. Naime na aerodromu, pred sami let, gospođa Zildžo Trebinčević je Cvjeti Tomasković uručila zapakovanu podebelu kovertu, te rekla, tvrdi Tomasković, da dobro čuva zajedno sa pasošem, dok ne dođe do Beograda, do njenog prijatelja koji će preuzeti Tomasković i prevesti kući u Brčko. Takođe je obećala da će joj platiti liječenje u Beogradu u bolnici.

– Kada sam stigla u Beograd taj čovjek me dočekao i ja sam mu predala kovertu koju nije otvorio u mom prisustvu i vratio mi je bez novca, i vrlo ljut, tako da ne znam da li je on uzeo sav novac, ili sam izvarana od strane Alme. U koverti je takođe bilo mnogo papira, koje kada mi je jedna djevojka prevela, ispostavilo se da se radi o nekim papirima za kamion, koji su na ime zeta Alme. Više od mjesec dana pokušavala sam da stupim sa njom u kontakt, ali me ona izbjegava, čak sam joj poslala i pismo. Vratila me bez ijednog dolara, sa slomljenom nogom i zatrovanjem, tako da u Brčkom nisam mogla odmah biti operisana. Ne znam koliko ću ostati invalid, i u nozi mi je devet žica, 37 konaca, šipka i sedam šarafa. Sada ležim na postelji, sa minimalnom penzijom od 150 maraka, prepuštena brizi prijatelja. Nemam ni za lijekove, a potrebna mi je tuđa njega, jer dugo neću moći stati na noge. Ne znam šta da radim i kome da se obratim. Pitam se kako mogu da tužim dotičnu i da je natjeram da plati moje liječenje, za koje ja zaista nemam sredstava, navodi Tomasković.

Ona navodno nije jedina Brčanka koja nije imala najbolja iskustva od strane iste žene i na isti način. Navodno su i drugi Brčaci i Brčanke, koji su na rad u kuhinji, kao i čuvanje majke dolazili prošlo ljeto, ali koji zbog familije koja im je poslala garanciju za vizu ne smiju u javnost, prenosi “Doznajemo.“

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.