(zatvori)

Šta se dešava sa vašim organizmom nakon što prestanete pušiti (VIDEO)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svi ljudi su upoznati sa štetnim posljedicama koje su izazvane konzumiranjem cigareta. Ukoliko ste pušač, rizikujete da dobijete rak, srčanu bolest, infarkt, moždani udar…

Međutim, još nije sve izgubljeno ako ste pušač i prestanete pušiti na vrijeme. Čak u prvim minutama nakon cigarete, tijelo počinje oporavak.

Šta se dešava s ljudskim tijelom u minutama, satima, mjesecima i godinama nakon zadnje cigarete:

Nakon 20 minuta

Ljudsko tijelo je zaista nevjerovatna stvar, jer samo nakon 20 minuta nakon ispušene cigarete počinje se oporavljati. Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava.

Nakon osam sati

U krvi, nikotin i ugljen monoksid smanjuju se za pola. Nivoi kisika povećavaju se i vraćaju u normalu, te ste ‘budniji’, spavate bolje i jači ste. Međutim, poznato je da su upravo ovih osam sati “krizni” za ljude koji žele da se odviknu od pušenje, te da je vrlo važno idržati taj osmi sat, jer nakon toga odvikavanje postaje lakše.

Nakon 48 sati

Ugljen monoksid i nikotin iz tijela nestaju. Pluća počinju da se čiste, završeci nerava se oporavljaju i vraća vam se čulo mirisa i ukusa.

Nakon tri mjeseca

Funkcija pluća i cirkulacija značajno se popravlja. Šetanje i vježbanje postaje lakše, sve manje kašljete.

Između jednog i devet mjeseci

Začepljenje sinusa i umor skoro su nestali. Dišete mnogo lakše i više vam ne nedostaje daha. Generalno ste zdraviji.

Nakon jedne godine

Rizik da dobijete srčanu bolest smanjio se za 50 posto.

Između pet i 15 godina

Dijabetes je bolest koju dugoročni pušači mogu dobiti. Ukoliko izdržite pet godina bez konzumiranja cigareta, smanjuju se ti rizici kao i oni za dobijanje moždanog udara.

Za 10 godina

Rizik da dobijete rak smanjio se i sad je isti kao kod nepušača jer 60 posto karcinoma povezani su s pušenjem i lošom ishranom.

Za 15 godina

Rizik da dobijete srčanu bolest ili infarkt smanjio se i sad je isti kao kod nepušača. Poznato je da nikotin utječe na začepljenje krvnih sudova, te da zbog smanjene cirkulacije krvi dolazi do moždanih ili srčanih udara.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.